MESLEK MENSUPLARI İÇİN GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİM PROGRAMI

KAMU GÖZETİMİ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU İLE ÜNİVERSİTEMİZ ARASINDA İMZALANAN PROTOKOL KAPSAMINDA MESLEK MENSUPLARI İÇİN GEÇİŞ DÖNEMİ EĞİTİM PROGRAMI DUYURUSU

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (bundan sonra KGK olarak ifade edilecektir) ve Üniversitemiz arasında 26/12/2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin Geçici 1 inci maddesi kapsamına giren Yeminli Mali Müşavir (YMM) ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere (SMMM), bağımsız denetçi olarak yetkilendirilmelerine yönelik eğitim verilmesi maksadı ile 14/03/2013 tarihinde işbirliği protokolü imzalanmıştır.

EĞİTİM PROGRAMINA BAŞVURABİLECEKLER

1. YMM OLMAYA HAK KAZANMIŞ OLANLAR İLE 15 YILLIK MESLEKİ TECRÜBEYE SAHİP SMMM’LER Bu Eğitim Programı, anılan Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesi kapsamında bulunan YMM’ler ile 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip SMMM’lere yönelik olup, bu meslek mensupları ruhsatları ile birlikte Üniversitemize müracaat etmeleri halinde Programa katılabilirler. Bunlardan, 01/01/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından bağımsız denetçiliğe ilişkin yapılan sınavlara girenler, sınavlarda başarılı olmadıkları konulardan da bu Programa katılabilirler. 15 yıllık mesleki tecrübe süresi, anılan Yönetmelikte ve Bağımsız Denetçilik Uygulamalı Mesleki Eğitim Tebliğinde belirlenen esaslara göre hesaplanacaktır. Sürenin hesaplanmasından tereddüt edilen hususlar, meslek mensubunun müracaatı üzerine KGK tarafından açıklığa kavuşturulacaktır. Eğitim programına katılacak olan meslek mensuplarının, hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan yahut denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim Kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olması veya diğer öğretim dallarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber yukarıda belirtilen dallardan lisansüstü seviyesinde diploma almış olması şarttır. 2. BAĞIMSIZ DENETÇİLİK LİSANS BELGESİNİ 31/12/2012 TARİHİNE KADAR YAPILAN SINAVLAR NETİCESİNDE ALMAYA HAK KAZANMIŞ OLANLAR YMM olmaya hak kazanmamış olanlar ile 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olmayanlardan, kamu kurumları tarafından 660 sayılı KHK’nın yayımlandığı 02/11/2011 tarihinden önce ilan edilen bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlar ile bunlara ilişkin 31/12/2012 tarihine kadar yapılan tamamlayıcı sınavlar neticesinde lisans belgesi almaya ha kazanmış olmak kaydıyla, sigortacılık ve özel emeklilik alanlarında denetim yapmak isteyenler de Sigortacılık Kanunu ve İlgili Mevzuatı alanındaki eğitime katılabilirler.

EĞİTİM PROGRAMININ ANA KONULARI

Geçiş dönemi eğitim programının ana konuları, meslek mensupları itibariyle aşağıda verilmiştir. Meslek mensuplarından ; • YMM’ler Denetim, Muhasebe Standartları, ile Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı eğitim ana konularından, • SMMM’ler ise Denetim, Muhasebe Standartları, Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim ile Sermaye Piyasası, Bankacılık, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Mevzuatı eğitim ana konularından; eğitime katılabilirler. Sermaye piyasası, bankacılık, sigortacılık ve özel emeklilik alanlarında denetim faaliyetlerinde bulunmayacak olanların bu alana ilişin eğitim ana konusundan eğitime katılma zorunluluğu yoktur. Meslek mensupları yukarıda belirtilen eğitim konularının tamamından Üniversitemizde eğitim alabilecekleri gibi bir kısmından da eğitim alabilirler.

PROGRAMDA YERALAN ANA KONULARIN İÇERİĞİ
Geçiş dönemi eğitim programı ana konularının içeriği KGK’nın internet sayfasında (www.kgk.gov.tr) yer almaktadır. EĞİTİM VERİLECEK YERLER Örgün eğitim programları KGK’nın onay verdiği yerlerde gerçekleştirilecektir. Sınıflardaki katılımcı sayısı 35’i geçmeyecektir. Özel durumlarda KGK’nın görüşü ve izni alınacaktır.

EĞİTİM YÖNTEMİ

Eğitim, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (t) bendi çerçevesinde ve Avrupa Kredi Transfer Sistemine (AKTS) uygun olarak yürütülecektir. Her bir ana konuda KTS’ye göre altı kredi notunu karşılamak üzere ders programı tanzim edilecektir.

EĞİTİMDE DEVAM VE BAŞARI ŞARTI

Örgün eğitimlerde asgari %80 oranında devam zorunluluğu aranacaktır. Devamsızlığı yüzde yirmiyi aşan katılımcılar final sınavına tabi tutulmayacaktır. Örgün ve on-line eğitimlerde başarı seviyesi Üniversitemiz tarafından eğitim ana konularının her birinden ve her bir katılımcı itibarıyla ayrı ayrı tespit edilecektir. Başarılı olamayan katılımcılara ücretsiz olarak bir bütünleme sınav hakkı tanınacaktır. Üniversitemiz, sınav sorularında bilimselliğe, sınavın gizlilik ve güven içinde yapılmasına, sınavın objektif bir şekilde değerlendirilmesine riayet edecektir. Eğitim programını başarı ile tamamlayanların katılım belgeleri, başarı durumunun tespitinden itibaren on gün içerisinde ilgilisine teslim etmek suretiyle, Üniversitemizce hazır edilecektir. Üniversitemiz; katılımcılar itibarıyla devam ve başarı durumunu gösteren listeyi, KGK tarafından istenilen şekilde hazırlayarak, başarı durumunun tespitinden itibaren yedi gün içinde KGK’ya sunacaktır. Üniversitemiz ayrıca, sınavlara yapılan itirazları en geç yedi gün içinde değerlendirerek karara bağlayacaktır.

DEĞERLENDİRME ANKETİ

KGK tarafından her bir eğitim programı ve eğitmenlerin performanslarını ölçmeye yönelik olarak anketler yapılacaktır.

SENATO KARARI

Katılımcının bu Eğitim Programında başarılı olduğu derslerden, Üniversitemizde daha sonra eğitim alacağı lisansüstü programında muaf tutulacağı hususu Üniversitemiz Senatosunda karara bağlanmıştır. Bu karar ile Üniversitemiz, ilgili yüksek lisans veya doktora programlarında, KGK’nın gözetiminde yürütülen dersleri katılımcının on-line veya örgün usulle alıp almadığına bakmaksızın, katılımcıyı ilgili derslerden muaf tutmayı taahhüt etmektedir.

EĞİTİM ÜCRETİ

Ana konular itibarıyla ve ders başına eğitim ücreti KDV hariç olmak üzere; örgün eğitimde 1.000 (bin) TL, on-line eğitimde ise 350 (üçyüzelli) TL olarak KGK tarafından belirlenmiştir. Katılım ücreti Üniversitemizce peşin tahsil edilecek olup, ücrete ilişkin olarak artırım, indirim, taksitlendirme ve benzeri farklı bir uygulama yapılmayacaktır. Üniversitemiz, KGK’nın onayı olmaksızın eğitim ücreti dışında katılımcılara herhangi bir ek mali yükümlülük getirmeyecektir. Eğitim planlaması ve bütçesi kesin kayıt sayılarına göre belirlendiğinden eğitimler başladıktan sonra kesinlikle ücret iadesi yapılmayacaktır.

ÜNİVERSİTEMİZİN EĞİTİM İŞBİRLİĞİNDEKİ YÜKÜMLÜLÜK VE SORUMLULUKLARI

Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) formatında yürütülecek eğitim faaliyetleri, KGK’nın gözetiminde ve KGK tarafından onaylanan yerlerde icra edilecektir. Üniversitemiz, eğitimleri KGK tarafından onaylanan takvime, dersi izleme ve değerlendirme sistemine, konuya, içeriğe, ders süresine, dokümana, ücrete ve KGK tarafından öngörülen diğer şartlara bağlı kalarak yürütecektir. Üniversitemizce eğitim esnasında ortaya çıkan her türlü eksiklik ve aksaklıklar, en kısa sürede KGK’ya bildirilecek ve giderilerek eğitimin sorunsuz bir şekilde tamamlanması sağlanacaktır. Eğitimin hiçbir aşamasında KGK’nın işbirliği yaptığı üniversiteler arasında eğitim ücreti veya eğitime ilişkin diğer konularda haksız rekabete yol açabilecek tutum ve davranışlarda bulunmayacaktır. Üniversitemizin eğitimlerinde görev alacaklar, 04/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde tanımlı, yükseköğretim kurumlarında görevli profesör, doçent ve yardımcı doçent unvanlarına sahip öğretim üyesi olacaktır. “Muhasebe Standartları ve Denetim” eğitimlerinde, öğretim üyelerinin yanı sıra en az beş yıllık fiili bağımszı denetim tecrübesine sahip olanlar da eğitmen olarak yer alabilecektir. KGK tarafından Protokolün feshi halinde doğacak zararlardan Üniversitemiz sorumludur.

EĞİTİM PROGRAMINA ON-LİNE MÜRACAAT

Üniversitemiz kayıt için sahte veya tahrif edilmiş belge kullananların kayıtlarını iptal edip, ilgilileri hakkında kanuni işlem başlatacaktır.

EĞİTİME BAŞLAMA

KGK’dan onay alınmasını gerektiren işlemlerin tamamlanıp, durumun KGK tarafından internet sayfasında ilan edilmesi ile Üniversitemizce eğitime başlanabilecektir. Katılımcılar eğitim takvimlerini internet sayfasından öğrenebilirler

ÜNİVERSİTEMİZİN İLETİŞİM BİLGİLERİ

(*) Telefon ve faks numaraları geçici olarak eğitim koordinatörlerine ait numaradır. En kısa sürede değiştirilecektir