EĞİTİMCİ: Doç. Dr. Zafer YÖNDEN
EĞİTİM TARİHİ: Yıl içinde belirlenecek
HEDEF KİTLE: Bütün hekimler ve tıp fakültesi öğrencileri, bütün diyetisyenler ve diyetetik öğrencileri, bütün eczacılar ve eczacılık fakültesi öğrencileri, bütün fizyoterapistler ve beslenme koçluğu adayları
AMAÇ:
Tüm dünyada yeterli ve nitelikle besine ulaşmak insanlığın temel ihtiyacıdır. İnsan sayısının çok fazla artması, kalabalık şehirlerde yoğun bir yaşama geçilmesi ve tüm bunların insanın biyolojik adaptasyon sürelerden çok daha hızlı bir şekilde olması insanların beslenmesini sağlıkta çok daha önemli bir hale getirmiştir. Hastalıkların temel oluşum mekanizmalarında bu yüzden insanların beslenme şekilleri çok daha önemli yer tutmaya başlamıştır. Daha önceleri enfeksiyon hastalıkları gibi daha çok virus ve bakteri kaynaklı hastalıklarla mücadele eden insanlık şimdilerde kronik metabolik hastalıklarla uğraşmaktadır. Her geçen gün bu metabolik hastalıkların patogenezinde (oluşum mekanizmaları bütünü) ve progresinde (hastalığın seyrinin iyiye veya kötüye gidişatı) beslenmenin önemi daha çok anlaşılmaktadır. Ortalama yaşam süresinin de giderek artması bu kronik hastalıklarda beslenmenin uzun vadeli etkilerinin önemini daha çok ortaya çıkarmıştır.
Tıbbi uygulamalardaki hasta yoğunluğundan dolaya hastaya özel ve geniş vakit ayırma yetersizliği, diyetetik uygulamalardaki metabolik bakış ve laboratuar testlerini okuma-yorumlama-beslenme düzenleme pratiğinde kullanma konularındaki eğitim yetersizliği, bu tip kronik hastalıklara beslenme açısından ideal yaklaşımı sıkıntıya sokmuştur.
Tüm bu durumlar göz önüne alındığında sağlıklı yaşam alanının profesyonelleri için bu konuda yeni bir bakış açısıyla eğitimleri çok gerekli kılıyor. Beslenme ve sağlıklı yaşam arasındaki ilişkiyi rasyonel verilerle ve kişiye özel düzenleyecek sağlık personellerine bu bakış açısını kazandırmak insan sağlığının geleceği için çok özel ve önemli bir yerde durmaktadır. Verilecek eğitimlerle hekim, diyetisyen, eczacı ve fizyoterapist gibi sağlık profesyonelleri bu konuda meslek içi eğitim sürecinden geçirilebilecektir. Beslenme sağlık ilişkisi başlığında hem hizmet sunan kitle hem hizmet alan kesim bu proje ile en hızlı ve en etkili şekilde bir araya getirilebilecektir.
Covid-19 pandemisi ile bir kez daha öğrendik ki geleceğin dünyası daha çok online hizmetleri daha kaliteli ve ihtiyaca uygun formatta vermeyi zorunlu kılacaktır. İhtiyaca göre yüz yüze veya online yapılacak kurslar İle beslenme-sağlık ilişkisi en ideal kıvamda sağlık profesyonellerini eğitecek ve bu konuda danışmanlık almak isteyenlerle ilişkilerini marjinal faydalı bir şekilde onlara sunmalarına imkan verecektir.
Neden bu kurslara ihtiyaç ortaya çıkmıştır?
1- Diyetetik ve beslenme eğitimi beslenmenin sağlıkla ilişkisini metabolik yolaklar ve laboratuar testleri ile ilişkilendirme konusunda yetersiz kalmaktadır.
2- Hasta yoğunluğundan dolayı hekimler, beslenmenin sağlık üzerine etkilerini hastalarına gerektiği kadar ve kişiye özel düzenlemeler şeklinde uygulamaya sokamamaktadırlar.
3- Laboratuar testleri beslenme ilişkisi rutin uygulamalarda hak ettiği değerde klinik uygulamaya hem hekimlikte hem diyetisyenlikte yeterli kalite ve yaygınlığa ulaşamamaktadır.
4- Gıda takviyesi kullanım oranı toplumda hızla artarken bunu ana tedarikçisi konumunda bulunan eczacılık sektörü gıda takviyesi tavsiyesi konusunda yeterli donamına sahip olma konusunda eksiktir.
5- Yine farklı bir sağlık profesyoneli grubu fizyoterapistler sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olarak uygulamalarını yaparken, mesleki uygulama pratiği başarılarını çok attıracak beslenme ve gıda takviyeleri konularında ekstra bilgi donanımına ihtiyaç duymaktadırlar.
6- Ve bu konunun son alıcısı durumunda olan halk her geçen gün bu başlıkta hem daha çok bilgiye ulaşmayı hem de ne nitelikli hizmeti almak konusunda gittikçe artan bir talep potansiyeline sahiptir. Bu eğitimler yoluyla halka en kaliteli sağlıklı yaşam beslenme ilişkisi bilgileri ve sağlık danışmanlığı hizmetleri en pratik ve çağın doğasına uygun formatta sunulabilecektir.
· Her eğitim bölümünün sonunda örnek laboratuvar sonuçları üzerinden pratik çalışma yapılacaktır.
· Her eğitim bölümünün sonunda değerlendirme testi yapılacaktır.
· Eğitimler Çukurova Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından sertifikalandırılacaktır.
DERS PROGRAMI
MODÜL 1 METABOLİK SÜREÇLER
MODÜL 2 TAM KAN OKUMA
MODÜL 3 BİYOKİMYASAL TEST İNCELEMELERİ
MODÜL 4 DETOKS SÜREÇLERİ- TAM İDRAR TAHLİLİ OKUMA
MODÜL 5 MİKROBİYATA - BAĞIRSAK SAĞLIĞI
MODÜL 6 GIDA İNTOLERANSLARI - AĞIR METALLER
Her Modül bir tam günlük eğitim şeklinde, her biri 45 dk sürecek 4 ayrı ders şeklinde verilecektir.
Kurs Ücreti: Her bir modül: 500 TL
Katılımcı Sayısı en az 7 en fazla 40 kişi ile sınırlıdır.
Doç. Dr. Zafer YÖNDEN
ÇÜ. Tıp Fak. Tıbbı Biyokimya AD