TOPLULUKLARLA / ÇOCUKLARLA FELSEFİ SORUŞTURMA
Süre: yaklaşık 90’
Fiyat: Kişi başı 100 TL (4 haftalık paket olursa 300 TL)
Her Cumartesi: 10:30-12:30 (esneklik olabilir)
P4C atölyesi 6-10 yaş, 11-16, 17+ ve yaş gruplarında yapılabilir (esneklik olabilir)
En az 5 kişi ile yapılabilir
P4C Nedir?
Okullarda öğretilen felsefe dersinden farklı olarak, çocuklara soru sormayı, düşünme becerisini geliştirmeyi, sorgulamayı, merak etmeyi, eleştirel düşünmeyi ve düşündüklerini ifade edebilmeyi öğretmeyi hedefleyen bir yöntemdir P4C.
P4C’ nin amacı çocuklara felsefe öğretmek değildir, bir hikaye, görsel vb. bir uyaranı bir araç olarak kullanarak, çocukları kavramlar üzerinde düşündürterek, düşüncede derinleşebilme alıştırmaları yaptırmak ve bunu tüm hayatına uygulayabilme yeteneği kazandırmaktır.
P4C nasıl uygulanır?
Bir kolaylaştırıcı ve 5-15 kişiden oluşan katılımcıların oluşturduğu bir grupla yapılan bir çalışmadır. Kolaylaştırıcı bilgi veren, topluluktaki çocukların düşüncelerini yargılayan bir öğretmen ya da bir hakim değildir. Kolaylaştırıcı çocukların uyaran ile ortaya çıkan kavramlar üzerinde özgürce fikirlerini söylemelerini, konu üzerinde tartışmalarını, felsefi sorgulamalar ile düşüncede derinleşebilmelerini sağlayan bir rehberdir. Kolaylaştırıcı ve katılımcılar göz teması kurabilmek için halka şeklinde oturarak bir topluluk oluşturur. Bu topluluğun adı “soruşturan topluluktur” ve burada herhangi bir hiyerarşi yoktur . Kolaylaştırıcı tarafından seçilen bir uyarandan (görsel, şiir, hikaye vb.) yola çıkarak topluluktaki çocukların rahatça fikirlerini paylaşmalarını sağlamak hedeflenir.
Neden P4C?
‘Çocuklar için Felsefe’ nin temeli Harward Üniveristesi felsefe profesörü Matthew Lipman tarafından atılmıştır ve 1974 yılında Montclair State Üniversitesi’nde P4C’ nin geliştirilmesi, eğitim programlarına dahil edilmesi ve alanda bilimsel çalışmaların yapılması amacıyla bir enstitü (https://www.montclair.edu/iapc/) kurulmuştur. Şu anda altmıştan fazla ülkede (https://icpic.org/international-centers/) kullanılan bu yöntemin yararlarını ortaya koyan çok sayıda bilimsel çalışma da mevcuttur (Trickey & Topping, 2004; Trickey, 2007; Williams, 1993; Othman & Hashim, 2006; Imani, Ahghar & Naraghi, 2016; Chang, Seet, Lee, Netto-Shek, Leong & Ho, 2007; Burgh & Thornton, 2018).).
Burgh, G., & Thornton, S. (Eds.). (2018). Philosophical Inquiry with Children: The development of an inquiring society in Australia. Routledge.
Chang, A. S. C., Seet, J. F., Lee, N. H., Netto-Shek, J. A., Leong, C. K. W., & Ho, B. T. (2007). Fostering critical thinking and effecting the transfer of thinking in English language, maths and science in a primary school.
Imani, H., Ahghar, G., & Naraghi, M. S. (2016). The role of philosophy for children (P4C) teaching approach for improving the reading comprehension skills of guidance school female students. Interdisciplinary Journal of Education, 44.
Othman, M., & Hashim, R. (2006). Critical thinking & reading skills: A comparative study of the reader response & the philosophy for children approaches. Thinking: The Journal of Philosophy for Children, 18(2), 26-34.
S. Trickey & K. J. Topping (2004) ‘Philosophy for Children’: A Systematic review. Research Papers in Education 19, 3, 363-378.
S Trickey (2007) Promoting social and cognitive development in schools: An evaluation of Thinking through Philosophy in The 13th International Conference on Thinking Norrkoping, Sweden June 17-21, 2007. Linkopings University Electronic Conference Proceedings. http://www.ep.liu.se/ecp/021/vol1/026?ecp2107026.pdf
Williams, S. (1993). Evaluating the effects of philosophical enquiry in a secondary school. Derbyshire, England: Derbyshire County Council, 796.
Çocuklara verilecek en iyi imkan, düşünme ve düşündüklerini ifade etme haklarını kullanma ortamları yaratmak.